Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2006

Υποχρεώσεις

Προσπάθησα να πιάσω και νωρίτερα γραμμή, αλλά τη βρήκα κατειλημμένη. Έτσι, τον πέτυχα στο σπίτι λίγο πριν τις 10 το βράδυ.
- Πριν λίγο κοιμήσαμε τα παιδιά, μου είπε.
- Τυχεροί είσαστε, διαπιστώνω. Η δικιά μου δεν λέει να κλείσει μάτι πριν τις 12...
- Α, η δικιά σου είναι μικρή, τα δικά μας έχουν υποχρεώσεις. Το πρωί ξυπνάνε για το σταθμό, και μετά ποιός ξέρει τι ώρα θα έρθουν. Να, η μεγάλη σήμερα γύρισε μετά τις 7 στο σπίτι, γιατί είχε ενόργανη και χειροτεχνία.
Ανατρίχιασα. Η "μεγάλη" μόλις έκλεισε τα 4! Δηλαδή θέλει να μου πει, πως στην ηλικία των 4 ετών ο "ελεύθερος χρόνος της" είναι κάνα δίωρο; Από τον παιδικό "υποχρεώσεις"; Πάλι καλά που δεν ξεκίνησε και φροντιστήριο! Πάντως ξεκίνησε αγγλικά, κολύμβηση, ενόργανη, χειροτεχνία και δεν ξέρω τι άλλο...
Ρε παιδιά, ψυχραιμία! Τα παιδιά χρειάζονται το μπαμπά τους και τη μαμά τους, πολύ περισσότερο από "ενόργανες", "χειροτεχνίες" και δεν ξέρω τι άλλο μπορούν να εφεύρουν. Αν τους στερήσουμε τον ελεύθερο χρόνο από μωρά, τότε στο λύκειο τι θα κάνουμε, θα τους στερήσουμε και τον ύπνο;
Και δεν μπορείς να πεις και τίποτα στο γονιό που σκέφτεται το "καλύτερο" για τα παιδιά του, θα γίνεις εσύ ο κακός. Για το παιδί του κάνει υπερωρίες, για να του προσφέρει πλουσιοπάροχα μαθήματα και ό,τι άλλο ζητήσει η ψυχή του. Μόνο το χρόνο του δεν θεωρεί απαραίτητο να του διαθέσει. Το παιδί πρέπει να "μάθει από μικρό" στις υποχρεώσεις...

4 σχόλια:

anna είπε...

Συμφωνώ απόλυτα.
"...ακόμη και το «κάνω κατάληψη για να χάσω μάθημα» είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος για να γίνει κατάληψη, γιατί όντως οι μαθητές σήμερα χρειάζονται ελεύθερο χρόνο και μάλιστα πολύ....Επειδή δεν έχουμε συζητήσει, δεν έχουμε αιτήματα σαν αυτά που κυκλοφορούν. Έχουμε όμως ένα ουσιαστικότερο αίτημα: Θέλουμε να συζητήσουμε. Και θέλουμε χώρο και χρόνο για να συζητήσουμε και να εκφραστούμε. Χώρο σαν αυτό που μας στερεί η κοινωνία και χρόνο σαν αυτό που μας στερεί το σχολείο.
Προβαίνουμε λοιπόν σε κατάληψη του σχολείου μας με μοναδικό αίτημα να βρεθεί χώρος και χρόνος. Για να συζητήσουμε για εμάς και τον κόσμο, για το τι θέλουμε και τι όχι. Για να δημιουργήσουμε έστω και για λίγο μια παρένθεση όπου θα μπορούμε να εκφραστούμε ελεύθερα..." (από τη Γενική Συνέλευση των μαθητών του 20ου Ενιαίου Λυκείου Θεσσαλονίκης,12.10.2006)
Απλά βλέπω ότι σε λίγο θα προχωρήσουν σε κατάληψη με αίτημα τον ελεύθερο χρόνο, όχι μόνο οι μαθητές Λυκείου, αλλά και των παιδικών σταθμών...

AVRA είπε...

η αληθεια ειναι οτι οι γονεις εχουν παθιαστει α) με το να προσφερουν οσα μπορουν στα παιδια τους, που ισως αφορα σε πραγματα που δεν ειχαν οι ιδιοι στην παιδικη τους ηλικια και β) με το φοβο οτι αν δεν τους δωσουν τα καταλληλα εφοδια(βλεπε ξενες γλωσσες , Η/Υ κλπ) δεν θα μπορεσουν να ανταπεξελθουν στις εργασιακες απαιτησεις της εποχης.

Νομιζω οτι καπου στη μεση βρισκεται η αληθεια...

φιλια

anna είπε...

Σίγουρα στο παιδί πρέπει να δώσεις τα κατάλληλα εφόδια. Και ναι, μόλις λίγα χρόνια πριν, με λίγα αγγλικούλια και λίγη γραφομηχανή ατένιζες με αισιοδοξία τον επαγγελματικό ορίζοντα, ενώ τώρα χρειάζεται και δεύτερη ξένη γλώσσα, και γνώση υπολογιστών, και μάλιστα όλα με πιστοποίηση, ενώ απαραίτητο είναι πια και το μεταπτυχιακό.
Το θέμα είναι, πώς να μπορέσεις να προσφέρεις όλα αυτά στο παιδί σου, χωρίς να θυσιάσεις την επαφή μαζί του, ούτε και το χρόνο που πρέπει να έχει για να μάθει να σκέφτεται, να μεγαλώσει και να ωριμάσει.

Agobooks είπε...

Δεν έχω να προσθέσω ούτε μια τελεία.
Ευχαριστώ και για το…κρέμασμα!