Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2007

Αν με είχες ρωτήσει...



Η Αθήνα είναι η πόλη που με ανέθρεψε, που έζησα τόσο τα παιδικά όσο και τα ενήλικα μου χρόνια, η πόλη που λάτρεψα κάθε γωνιά της, η πόλη που την έμαθα από την καλή και την ανάποδη. Αυτή ακριβώς η πτυχή - η ανάποδη - είναι που με έκανε κάποια στιγμή να πάρω την απόφαση, με πόνο στην καρδιά, να την εγκαταλείψω προς άγνωστη κατεύθυνση.
Εντέλει, η κατεύθυνση αποδείχτηκε πως δεν θα ήταν τόσο άγνωστη. Με βάση κάποια κριτήρια που θέσαμε, επελέγει η γενέτειρα - τόπος καταγωγής. Υπήρχε εξάλλου ήδη μια συγγενική μαγιά, δεν θα ήταν μια νέα αρχή, αλλά μια επιστροφή στις ρίζες. Που σίγουρα θα βοηθούσε στα πρώτα βήματα της μετεγκατάστασης - ή έτσι πίστευα.
Αναφέραμε αρχικά το σχέδιο μας για την μετέγκαταση στους συγγενείς και φίλους, με πολύ φτωχά αποτελέσματα. Φτωχά ήταν και τα αποτελέσματα των πρώτων επιτόπιων ερευνών. Ώσπου σε κάποια έρευνα ένας μεσίτης μας έδειξε ένα σπίτι - παλιό είναι η αλήθεια - που έμοιαζε καταπληκτικά στα σχέδια μας, σε κάποια σημεία τα υπερέβαινε κιόλας. Ο πολιτικός μηχανικός που μας είχαν εφοδιάσει οι συγγενείς έδωσε το ΟΚ για το σπίτι αναφέροντας ένα ποσό για ανακαίνιση που μας φάνηκε αρκετά προσιτό, οπότε ξεκινήσαμε τη διαδικασία ελέγχων των τίτλων κλπ. Δυστυχώς, λίγες βδομάδες αργότερα το κοστολόγιο που πρόχειρα μας περιέγραφε, απείχε αρκετά από αυτό που μας είχε δώσει (πάλι πρόχειρα όπως αποδεικνυόταν) αρχικά. Έπρεπε εντός λίγων ωρών να αποφασίσουμε αν θα συνεχίζαμε την υπογραφή των συμβολαίων αγοράς με τα νέα δεδομένα ή αν θα σταματούσαμε την αγορά και να συνεχίσουμε την αναζήτηση.
Έχοντας ξενυχτήσει ολόκληρο το βράδυ, αποφασίσαμε για το πρώτο, απομακρύνοντας όμως τον πρόχειρο μηχανικό και αναλαμβάνοντας την ανακαίνιση μονάχοι. Την ανακαίνιση που κατέληξε εφιάλτης. Τα μαστόρια ακριβά και πανάσχετα, έχουν μάθει να μην τελειώνουν ποτέ τη δουλειά που αναλαμβάνουν (πώς θα αφήσουν τον επόμενο πελάτη-θύμα να περιμένει;). Εμείς τραβάμε τα μαλλιά μας με τα αποτελέσματα της πανάκριβης αλλά μη ολοκληρωμένης ανακαίνισης, και έχουμε στερέψει πια από μαστόρια. Το κακό είναι, πως μόλις ρωτήσουμε για νέα μαστόρια, η επωδός είναι μόνιμη:

Αν με είχες ρωτήσει... Αν με είχες ακούσει... Αν περίμενες θα σου είχα βρει σπίτι καλύτερο-φτηνότερο-ολοκαίνουριο-σε καλύτερη περιοχή-πιο έτοιμο-πιο κλπ...

Και αναρωτιέμαι εγώ η ανίδεη. Μα καλά, σε σας δεν είχα πρωτοπεί την απόφαση να έρθω προς τα μέρη σας και ζήτησα συμβουλές; Από σας δεν είχα ξεκινήσει την αναζήτηση και μετά από μήνες δεν είχατε ούτε ένα σπίτι να μου προτείνετε; Εσείς δεν μου συστήσατε τον περιβόητο μηχανικό που με συμβούλευσε ποιό σπίτι να απορρίψω και ποιό να επιλέξω; Τώρα με τιμωρείτε γιατί έκανα μια επιλογή; Σωστή, λάθος, πάντως ήταν δική μου επιλογή στην τελική, κι εγώ θα ζήσω με αυτή. Γιατί τόση μιζέρια πια; Ειλικρινά, ώρες ώρες νιώθω την ανάγκη να τα βροντήξω όλα χάμω και να φύγω από την αφιλόξενη αυτή πόλη...

4 σχόλια:

Agobooks είπε...

Αυτά είναι …τα καλά της επαρχίας.!
Κουράγιο και θετική σκέψη.
Επιμένω ότι, αν έχεις την υγεία σου και την οικογένεια καλά, όλα θα πάρουν το δρόμο τους.

anna είπε...

Τα πήρα! Δεν είχα ζήσει ποτέ πάνω από λίγες βδομάδες σε κλειστή κοινωνία, και έτσι αγνοούσα τους κινδύνους και τα προβλήματα.
Η άγνοια κινδύνου βεβαίως έχει και τη θετική της πλευρά, μας επιτρέπει να προβούμε σε ενέργειες που διαφορετικά δύσκολα θα σκεφτόμασταν.
Ωστόσο, ώρες ώρες νιώθω αποπνικτικά, και δεν φαίνεται διέξοδος στον ορίζοντα.
Όσο για την "υγεία", κι αυτό σχετικό είναι, καθώς δυσκολεύομαι πολύ να βρω κάποιες ειδικότητες - και το κακό είναι, πως έχω ήδη απορρίψει ως ακατάλληλους αρκετούς από τους μετρημένους στα δάκτυλα γιατρούς...

Ανώνυμος είπε...

Γι' αυτό "τρέμω" να αφήσω την Αθήνα, παρόλο που σε στιγμές μου γίνεται κόμπος στο λαιμό.
Καλό κουράγιο και καλώς σε βρήκα!

anna είπε...

Καλώς μας βρήκες.
Η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολη απόφαση, όμως αρκεί μια βόλτα στην Αθήνα, ή και ένα τηλεφώνημα στα παλιά "πόστα", για να μου υπενθυμίσει τι άφησα πίσω. Και τότε γίνεται πολύ πιο εύκολη η σύγκριση.
Όντως, κάποια πράγματα θα μου λείψουν από την μεγαλούπολη. Αλλά η μιζέρια είναι κάτι που είναι πανελλήνιο φαινόμενο. Πόσους Αθηναίους δεν ακούς κάθε μέρα να λένε, πως δεν αντέχουν άλλο, πως θα το έρθει η ώρα και θα φύγουν, πως θα κάνουν την υπέρβαση - και όλοι παραμένουν εκεί, εγκλωβισμένοι σε μια πόλη που δεν δέχονται και που δεν τολμούν να εγκαταλείψουν.
Εγώ την Αθήνα την λάτρεψα. Την αγάπησα και την πονάω. Όμως ένα διαμέρισμα στην Καλλιθέα και μια δουλειά στην Κουμουνδούρου, το μποτιλιάρισμα, το καυσαέριο, το στριμωξίδι και οι μαχαιρωμένες τσάντες στο λεωφορείο, οι τοξικομανείς και τα σπίτια με τα κόκκινα φανάρια, κάποια στιγμή μου φάνηκαν αρκετά καλός λόγος για να αλλάξω παραστάσεις.
Τώρα όταν κατεβαίνω Αθήνα, μετράω τις ώρες για να ξαναφύγω, κι ας έχω άφθονη ώρα και κέφι για καφέδες και εξόδους. Δεν το έχουν οι Αθηναίοι γνωστοί μου, κι αυτό είναι λυπηρό...