Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2007

Σενάρια..

Σενάριο πρώτο : Ο Δ.Β. περιμένει τον εραστή της γυναίκας του στο πλατύσκαλο. Μόλις τον βλέπει να βγαίνει από το διαμέρισμα, του λέει δυο σύμφωνα γαλλικά και εξαφανίζεται. Το ζευγάρι προς στιγμήν τρομοκρατείται. Και αν πραγματοποιήσει τις απειλές του και δώσει δημοσιότητα στο θέμα; Όμως, σε λίγο η λογική θα πρυτανεύσει. Ο Δ.Β. τρέμει στην ιδέα του σκανδάλου πολύ περισσότερο από αυτούς. Η ζωή θα συνεχιστεί ήρεμα και για τους τρεις εμπλεκόμενους - η γυναίκα του Γ.Β. δεν χρειάζεται ποτέ να μάθει την ύπαρξη του ερωτικού τριγώνου. Ο Δ.Β. θα βγει σε λίγους μήνες στη σύνταξη, θα πάρει το εφάπαξ και θα εγκατασταθεί μόνιμα στο χωριό του. Ο Γ.Β. θα συνεχίσει να χαίρει της εκτίμησης όλου του πολιτικού κόσμου, και θα συνεχίσει να στέλνει επιστολές στον πρωθυπουργό δυναμιτίζοντας το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Η Θ.Β. θα γίνει επιτέλους προϊσταμένη, και θα αποκτήσει υφισταμένους. Και ο νέος διοικητής δεν θα ξαφνιαστεί καθόλου που θα τη βρει σε αυτό το αναβαθμισμένο πόστο, καθώς θα έχει ήδη πληροφορηθεί ότι είναι από τα πιο ικανά στελέχη της διοίκησης.

Σενάριο δεύτερο : Ο Δ.Β. δυστυχώς δεν άντεξε και μαζί με τα γαλλικά, έδωσε και δυο σφαλιάρες στον εραστή. Καταφτάνει το ασθενοφόρο και σε λίγο όλα τα κανάλια έχουν διακόψει το πρόγραμμά τους για να μεταδόσουν την είδηση. Ο Γ.Β. μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά από προσωπική διένεξη. Οι δημοσιογράφοι έχουν ανακαλύψει φλέβα χρυσού. Η υστεροφημία του Γ.Β. έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Η προσωπική ζωή της Θ.Β. έχει γίνει λαϊκό ανάγνωσμα. Και οι υποθέσεις που έχει χειριστεί γίνονται βορά σε όλα τα δελτία και σε επερωτήσεις στη βουλή. Η αναμενόμενη προαγωγή δεν θα μπορέσει ποτέ να υλοποιηθεί, ενώ και η θέση του Γ.Β. θα είναι πολύ άσχημη. Η κυβέρνηση θα πρέπει να σταθμίσει τα γεγονότα και να δει αν θα συνεχίσει να τον στηρίζει, υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση αφορά στην προσωπική του ζωή, ή αν θα υποχρεωθεί να προσθέσει ένα ακόμη όνομα στο μακρύ κατάλογο των στελεχών που απομακρύνθηκαν.

Σενάριο τρίτο και δυστυχώς αυθεντικό : Η θανατική ποινή είναι καταδικαστέα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Κι όμως στον Γ.Β. τέτοια ποινή έλαχε. Πολύ βαριά καταδίκη, ακόμη και για βαριά αδικήματα. Είναι σίγουρο πως όσο δυνατή κι αν ήταν αυτή η σχέση, κανείς δεν είχε φανταστεί πως ήταν από τις σχέσεις που οδηγούν έναν στο χώμα και έναν στη φυλακή. Οι δημοσιογράφοι ξεθάβουν όλες τις υποθέσεις που πέρασαν από τα χέρια της μοιραίας γυναίκας, όμως η αλήθεια είναι πως ο νεκρός δεδικαίωται. Δεν μπορείς να κατηγορήσεις κάποιον που ήδη έχει τιμωρηθεί με τη μέγιστη των ποινών. Ο Δ.Β. έχασε το δικαίωμα της συνταξιοδότησης του, η Θ.Β. έχασε την ελπίδα της προαγωγής και ο Γ.Β. έχασε τη ζωή του, ίσως όμως γλυτώσει μεγάλο μέρος της υστεροφημίας του.

Όσο για τον Δ.Β., αυτός σίγουρα είχε στο νου του μόνο το πρώτο σενάριο. Αλήθεια, όταν έδινε στους ντετέκτιβς τα χιλιάρικα το ένα πίσω από το άλλο, δεν είχε περάσει από το νου του ότι η κατάσταση είχε αρχίσει να ξεφεύγει; Οι σχέσεις έρχονται και παρέρχονται, και δεν θα ήταν η πρώτη φορά που δόθηκε προαγωγή λόγω "συναισθηματικής σχέσης". Και η ζωή έχει πολλά σενάρια για μας, που δεν ταυτίζονται πάντα με αυτά που υπολογίζουμε.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υποκλίνομαι...

Ανώνυμος είπε...

Επανέρχομαι πάντως, απόγευμα Παρασκευής 16/2. Αποδείχθηκε τελικά ότι ο Γ.Β. πέθανε από καρδιακό επεισόδιο! Άρα, ο φερόμενος ως δράστης ανθρωπάκος, μάλλον πρέπει να αφεθεί ελεύθερος!

anna είπε...

Είναι στα αλήθεια ειρωνικό, εν μέσω συζητήσεων για το αν πρέπει να γίνονται δωρεάν τα check up ή αν πρέπει να τα πληρώνει ο ενδιαφερόμενος, να πεθαίνει ο διοικητής του μεγαλύτερου ασφ. οργανισμού από αδιάγνωτο καρδιολογικό πρόβλημα. Η ζωή σίγουρα έχει πιο ευφάνταστα σενάρια από αυτά που μπορούμε να σχεδιάσουμε μόνοι μας.

Agobooks είπε...

Συμφωνώ με τον Θανάση!
Όχι, και κερατάς και φυλακισμένος.
Είναι ο μόνος αθώος.
Καλό Σ/Κ!

anna είπε...

O "κερατάς", δεν είναι ο μόνος αθώος. Όπως έλεγε και ο Τολστόη, "δεν υπάρχουν ένοχοι στον κόσμο". Το θέμα είναι πως η ζωή παίζει διάφορα σενάρια, και σε κάποια εκδοχή φερόμαστε αθώοι, σε κάποια άλλη είμαστε ένοχοι.
Ο τύπος ήξερε καλά ότι έπαιζε με τη φωτιά, όταν έβαζε ντέντεκτιβ να παρακολουθούν το έτερον ήμισυ και όταν στηνόταν έξω από το σπίτι της "αμαρτίας". Μπορεί να μην ήταν η πρόθεσή του ούτε σκάνδαλο να κάνει, και σίγουρα όχι φόνο. Όμως η κατάσταση είχε ήδη ξεφύγει. Είτε εμπιστεύεσαι το/η σύντροφο της ζωής σου, είτε η εμπιστοσύνη σου κλονίζεται και δεν έχεις λόγο να παραμένεις σε αυτή τη κλονισμένη σχέση. Το να ζητήσεις το λόγο από το τρίτο πρόσωπο δεν έχει νόημα - μόνο με το σύντροφό σου μπορείς να συζητήσεις, και αυτό με ηρεμία. Και ο ανθρωπάκος της ιστορίας αυτής δεν μπορούσε να βρει ηρεμία και διάθεση για διάλογο.
Σε κάποιο άλλο σενάριο, οι ένοχοι θα ήταν άλλοι - όμως αυτό έλαχε να υλοποιηθεί αυτή τη φορά. Τα θύματα ήταν πολλά, και από τις δύο οικογένειες. Ο χρόνος επουλώνει τις περισσότερες πληγές, για έναν άνθρωπο όμως έφτασε ήδη το τέλος - και όσο κι αν ήταν ένοχος, το τίμημα που πλήρωσε ήταν δυσανάλογο.
Πάντως πιστεύω πως όπου να 'ναι θα αποφυλακιστεί. Να θυμηθούμε την περίπτωση των συνδικαλιστών των ΕΛΤΑ, που αφέθηκαν ελεύθεροι σε παρόμοια περίπτωση λίγους μόνο μήνες πριν.