Σάββατο 17 Μαρτίου 2007

Υπάρχει θεός;


Αφορμή για το παρακάτω ποστ μου έδωσε η αγαπητή φίλη maria_pin, η οποία αντιδρώντας στις "αποκαλύψεις" των νεοελληνικών μύθων, το προχωράει αρκετά παραπέρα, και φοβάται αμφισβήτηση της συνέχειας του γένους μας, της ελληνικότητας των Βυζαντινών αλλά ακόμη και την ύπαρξη του θεού...
Δυστυχώς, ενώ έχουμε καταχτήσει πολλά σε σχέση με τους περασμένους αιώνες, συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως υπάρχουν μόνο δύο κοσμοθεωρίες: η λάθος και η δικιά μας.
Όλοι οι λαοί της υφηλίου είναι πεπεισμένοι, πως ο θεός υπάρχει, και είναι ο δικός τους. Λυπούνται βαθύτατα που οι υπόλοιποι δεν καταλαβαίνουν την αλήθεια, και κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να πείσουν τους άπιστους πως η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράμα. Καθολικοί, ορθόδοξοι, εβραίοι, σουνίτες, σηίτες, βουδιστές, κόπτες - όλοι έχουν βρει το δρόμο για τη σωτηρία. Ναι, για όλους υπάρχει θεός (Αγία Τριάδα, Αλλάχ, Βούδας, Δίας ή όπως αλλιώς τον αποκαλεί ο καθένας).
Αλήθεια, ποιός είναι ο λόγος που συντηρείται τόσο ο φανατισμός και η μισαλλαδοξία ανάμεσα στις διάφορες θρησκείες-κοσμοθεωρίες-πιστεύω στον πλανήτη μας; Είναι πιο εύκολο να ελέγξεις τη μάζα όταν πιστεύει σε κάτι μαζικό και διαφορετικό από του γειτονικού έθνους, είναι καθοδηγήσιμη, απόλυτα προβλέψιμη και δεχτική σε όσα την κατευθύνουν οι ταγοί της. Στην εποχή της αμφισβήτησης και της παγκοσμιοποίησης, υπάρχουν ακόμη οι διαχωριστικές γραμμές που μας χωρίζουν, και κάποιοι προσπαθούν να τις κάνουν πιο έντονες.
Πάντως, όποιος θέλει να μάθει πόσο πλησιάζουν οι απόψεις του στις γνωστές θρησκείες, ας κάνει μια επίσκεψη στο belief-o-matic και θα εκπλαγεί με τα αποτελέσματα. Σε μένα έβγαλε 100% σε μια θρησκεία και 95-99% σε άλλες τρεις που δεν είχα ποτέ υπόψη μου - με βάζει σε σκέψεις να αναζητήσω τα κοινά στοιχεία της κοσμοθεωρίας μου με αυτές...

4 σχόλια:

ONOMATODOSIA είπε...

οποιος πιστευει στο θεο εχει μεσα του ενα νεκρο θεο.

οποιος δε πιστευει στο θεο εχει μεσα του ενα νεκρο ανθρωπο.

νιτσε

AVRA είπε...

Δεν ειναι κακο να πιστευουμε , ειναι κακο να φανατιζομαστε.

maria_pin είπε...

Καλά, με κάνετε και κοκκινίζω, που έγινα αφορμή για ολόκληρο άρθρο περί πίστης! Και πολύ μου άρεσε μάλιστα και το άρθρο και τα σχόλια των παιδιών εδω. Μόνο να προσθέσω κάτι αν επιτρέπεται, ξέχασες αυτούς που δεν πιστεύουν σε τίποτα. Αλλωστε η θρησκεία ήταν κάποτε και ένα μέσο για να καταλάβει ο άνθρωπος τον κόσμο, μια πορεία προς τη γνώση δηλαδή. Για πολλούς ανθρώπους πια, αυτό δεν ισχύει.

Αλλά το τεστ θα το κάνω..

anna είπε...

Αγαπητή μου maria_pin, δεν ξέχασα κανέναν. Η κοσμοθεωρία του καθενός όλο και κάτι περιλαμβάνει - το αν αποκαλεί αυτό που πιστεύει Θεό ή κάπως αλλιώς, είναι άλλο θέμα. Κάποιοι πιστεύουν στην Ανώτερη Δύναμη, κάποιοι στον εαυτό τους και μόνο, κάποιοι στο Σήμερα, κάποιοι στην Ύλη, κάποιοι στο Χρήμα, κάποιοι στη Δόξα, κάποιοι άλλοι στην ποδοσφαιρική τους ομάδα και πάει λέγοντας. Το αν οι υπόλοιποι μπορούμε να κατανοήσουμε τη θεωρία τους και να βρούμε σημεία επαφής, αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο και όχι να βρίσκουμε μόνο τα σημεία διαμάχης και προστριβών.