Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2006

250 ευρώ...

Είναι επιμορφωτικό το να παρακολουθήσεις τα δελτία ειδήσεων των 8. Μαθαίνεις πράγματα που δεν τολμούσες να φανταστείς.
Σάββατο βράδυ, η κλασσική ομιλία του πρωθυπουργού της χώρας για την έρμη την οικονομία, και στα πέριξ οδομαχίες. Μεταξύ των επεισοδίων, και το κράξιμο της Μαριέττας από τους αδιόριστους καθηγητές Ολυμπιακής Παιδείας.
Αυτό το θέμα καλείται να συζητηθεί στο πάνελ του δελτίου, και μαζί με τους δημοσιογράφους, εμφανίζονται στα παράθυρα εκ μέρους των αδιόριστων εκπαιδευτικών μια κοπελιά και εκ μέρους της κυβέρνησης ο βουλευτής Γεωργιάδης.
"Προσχεδιασμένα επεισόδια από αντιπάλλους της Νέας Δημοκρατίας", χαρακτηρίζουν τα επεισόδια. Η κοπελιά τους διευκρινίζει "ανήκω στην ΟΝΝΕΔ". Και συνεχίζει : "Μας υποσχέθηκε η ΝΔ ότι θα διοριστούμε όλοι, και για αυτό την ψηφίσαμε μαζικά".
Όλα κι όλα, η κοπελιά το τονίζει. Το κριτήριο για την ψήφο είναι αποκλειστικά και μόνο το ατομικό συμφέρον.
Ο Γεωργιάδης δεν πείθεται. "Και τι ζητάτε; Είστε άνεργη; Δεν δουλεύετε τόσα χρόνια;"
"Ναι" απαντάει η κοπελιά, "αναπληρωτές".
"Επομένως λέτε ψέματα, δεν είστε άνεργοι, είστε αναπληρωτές, γιατί διαμαρτύρεστε;"
"Γιατί φέτος μας είπε ότι θα μας πάρει για ωρομίσθιους".
"Δηλαδή θα δουλέψετε και πάλι, άρα λέτε ψέματα ότι είστε άνεργοι".
Οι δημοσιογράφοι προσπαθούν να βάλουν μια σειρά.
- "Πόσα παίρνατε ως αναπληρωτές;" τη ρωτάει ένας.
- "Χίλια εκατό ευρώ..."
- "Και πόσα θα παίρνετε ως ωρομίσθιοι;"
- "Διακόσια πενήντα..."
Η κατάσταση δείχνει για λίγο να σοβαρεύει: "Η κοπέλα αγωνίζεται για το ψωμί της. Υπερασπίζεται τη δουλειά της. Η κοπέλα πεινάει!" ξεστομίζει κάποιος δημοσιογράφος.
Ο κυβερνητικός βουλευτής όμως απτόητος απαντάει: "...Πεινάει! Το ψωμί της! Αυτά είναι λαϊκισμοί, κύριε! Ο λαϊκισμός μας έφερε σ' αυτό το χάλι...".
Η προσπάθεια να του εξηγήσει η κοπελιά ότι ζητάει τα αυτονόητα, να διοριστεί κάποια στιγμή και μέχρι τότε τουλάχιστον να είναι στο καθεστώς του αναπληρωτή, πέφτουν όλες στο κενό. Ο αγαπητός βουλευτής δεν βλέπει καμία διαφορά στον αναπληρωτή και στον ωρομίσθιο, προφανώς γιατί δεν έχει αίσθηση της οικονομικής διαφοράς μεταξύ 1.100 ευρώ και 250...
Και εδώ που τα λέμε, δεν έχουν και μεγάλη διαφορά. Ούτε με 250 ευρώ ζεις, ούτε καν με 1.100. Αφού έτσι κι αλλιώς θα είσαι φτωχός, τι τα θέλεις τα λεφτά; Δυστυχία φέρνουν μόνο, ρώτα και τον γραμματέα της Επιτροπής Ανταγωνισμού...

Δεν υπάρχουν σχόλια: