Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

Τέμπη - η σύγχρονη Ελλάδα


Πέρασα από την περιοχή την προηγούμενη Παρασκευή το απόγευμα, ταξιδεύοντας από Δράμα για ΑΘήνα.
Η κοπέλα στα διόδια στα Μάλγαρα, χαμογελαστή, περιτριγυρισμένη από πινακίδες που γράφανε "φορτηγά για ΑΘήνα από Κλειδί", "Τέμπη κλειστά". Όταν την ρώτησα από πού θα πάμε ως ΙΧ, απάντησε "κανονικά, ο δρόμος έχει μόνο μια λωρίδα για τα ΙΧ, αλλά περνάτε κανονικά από τα Τέμπη, η παράκαμψη είναι μόνο για τα φορτηγά"... Ρε λές να έχει δίκιο; Το λεωφορείο του ΚΤΕΛ που πήγε χθες βράδυ από Σωτηρίτσα; Δεν το πρόσεξαν και το άφησαν να φτάσει Αιγίνιο; Ίσως το βράδυ να είναι πιο λάσκα η κατάσταση.
Στον Κορινό ανατροπή στα σχέδια για "κανονική διέλευση". Η τροχαία είχε κλείσει την εθνική, εκτρέποντας την κυκλοφορία από Σβορώνο- Άγιο Δημήτριο-Ελασσώνα-Λάρισα. Είχε ήδη σκοτεινιάσει, στις στροφές πιάνει σχεδόν πάντα ομίχλη και κοντέψαμε αρκετές φορές να τσακιστούμε. Τροχαία με ελάχιστη παρουσία. Ήταν μόνο κάποιοι τροχονόμοι σε κάποιες από τις διασταυρώσεις (όχι σε όλες), και η μοναδική απάντηση ήταν "προχωράτε κανονικά, όπου λένε οι ταμπέλες", βιαστικά γιατί ακολουθούσαν κι άλλα αυτοκίνητα. Πουθενά στα επικίνδυνα σημεία, και είχε αρκετά ο δρόμος (σούρουπο, ομίχλη, στροφές), όπως επίσης και αυτοκίνητα σταματημένα (βλάβες; σωματική ανάγκη;)
Κάποια στιγμή φτάνουμε Ελασσώνα, μέσα από την πόλη. Ο βενζινάς δεν προσφέρει την τουαλέτα του - έπρεπε να σταματήσω κι εγώ στα υπαίθρια στις στροφές... Τόση ταλαιπωρία, δεν τη χωράει ο νους...
Κάναμε 2,5 ώρες από Μάλγαρα για να βρεθούμε στη Λάρισα, και επειδή δεν είχε τις απαραίτητες ταμπέλες για να μας κατευθύνει προς Γυρτώνη, μπήκαμε μέσα στην πόλη. Θα βγούμε ποτέ Εθνική;
Μετά τη Λάρισα, ο σταθμός διοδίων ανοικτός, με τους υπαλλήλους στο πόστο τους. Σταματώ για να εκφραστώ αλά γαλλικά, αποφασισμένη να μην πληρώσω - ωστόσο αυτή η κοπέλα, επίσης χαμογελαστή, μου λέει "είναι ελεύθερα, περάστε"... Και γιατί είσαι στο πόστο σου καλό μου κορίτσι; Χάθηκαν οι πινακίδες;
Από τη Λαμία και μετά, τα διόδια κανονικότατα - δεν έχει πρόβλημα ο δικός τους ο δρόμος...
Στη Λαμία σταματήσαμε στον Αλέξανδρο. Ο νταλικέρης είναι πτώμα. 5μισή ώρες έκανε αυτός από Μάλγαρα για Λάρισα, από το Κλειδί. Στην επιστροφή λέει θα πάει Λαμία-Τρίκαλα-Μετέωρα-Γρεβενά, δεν αντέχει να ξαναπεράσει τα ίδια. Τα πόδια του δεν υπακούνε πια, θα κοιμηθεί στη Λαμία λίγο γιατί δεν αντέχει να συνεχίσει άλλο. Και σκέφτομαι πως σαν κι αυτόν θα υπάρχουν χιλιάδες νταλίκες με κουρασμένους νταλικέρηδες, που κάποιοι από αυτούς δεν θα ξεκουραστούν γιατί βιάζονται... Ο θεός να μας βοηθήσει...
Γιατί στην τηλεόραση λένε πως τα ΙΧ πάνε από Σωτηρίτσα; Ελπίζω στην επιστροφή να μας αφήσουνε να πάμε από κει. Δεν αντέχω άλλη Ελασσώναααααα

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Εμβόλια στα αζήτητα...


Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να δωρίσει 2,2 εκατομμύρια δόσεις πανδημικού εμβολίου σε φτωχές χώρες, καθώς οι Γερμανοί πολίτες που μπήκαν στη σειρά για να προστατευθούν από τον Η1Ν1 ήταν λιγότεροι από ό,τι αναμενόταν, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές υγείας στο Βερολίνο.

Η Γερμανία, μια χώρα με 80 εκατομμύρια κατοίκους, παρήγγειλε 50 εκατομμύρια δόσεις, όταν πίστευε ότι θα χρειάζονταν δύο δόσεις για κάθε άτομο. Ωστόσο, στη συνέχεια ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η μία δόση αρκεί.

Μετά τον εμβολιασμό 5-8 εκατομμυρίων Γερμανών έως τώρα, η ζήτηση εμφανίζει κάμψη, την ίδια ώρα που ξεκινούν οι καθυστερημένες αποστολές εμβολίων από εργοστάσια από όλο τον κόσμο. Οι υπουργοί Υγείας των 16 γερμανικών κρατιδίων αποφάσισαν ότι δεν είναι απαραίτητη η παράδοση εμβολίων που είχε προγραμματιστεί για την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

Δεδομένου ότι η Γερμανία δεν μπορεί να ακυρώσει το συμβόλαιο, ενώ θα πρέπει έτσι κι αλλιώς να πληρώσει τα μεταφορικά, τα οποία είναι ήδη κανονισμένα, η επόμενη επιλογή είναι να πουλήσει τα πλεονάζοντα εμβόλια σε άλλη χώρα. Αν ούτε αυτό επιτύχει, τότε η Γερμανία θα δωρίσει τα εμβόλια.

Ο Hartmut Schubert, υπουργός Υγείας του κρατιδίου της Thuringia, δήλωσε στην εφημερίδα Westfalen Blatt ότι τα εμβόλια μπορεί να δωριστούν στην Ουκρανία ή τη Μολδαβία ή το Αφγανιστάν.

Στις αρχές Νοεμβρίου, όταν κατέφθασαν τα πρώτα εμβόλια στη Γερμανία, εκατομμύρια ανήσυχοι Γερμανοί στριμώχτηκαν στην ουρά κάτω από βροχή για τον δωρεάν εμβολιασμό και οι γιατροί παραπονούνταν για υπερβολικό φόρτο εργασίας. Τώρα, όμως, οι γιατροί καλούνται να πείσουν εκατομμύρια δύσπιστων Γερμανών να σηκώνουν τα μανίκια τους για την ένεση.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι ο εμβολιασμός του 30% ενός πληθυσμού είναι αρκετός για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του Α(Η1Ν1).

Στην Ελλάδα οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις κινήσεις των Γερμανών ομολόγων τους δεδομένου ότι η χώρα μας φαίνεται να ακολουθεί την ίδια διαδρομή, καθώς αφενός μεν έχει παραγγείλει και πληρώσει μεγάλη ποσότητα εμβολίων, περίπου 8 εκατομμύρια, αφετέρου έχουν χορηγηθεί μόλις 230.000 δόσεις εμβολίου. Ειδικότερα, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει αποθηκεύσει στα ψυγεία του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας στη Βάρη 3 εκατομμύρια δόσεις, αξίας 24 εκατ. ευρώ, αλλά περιμένει έως τον Ιανουάριο άλλα 5 εκατομμύρια δόσεις, αξίας 40 εκατ. ευρώ.

Μετά την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι ο εμβολιασμός θα είναι μονοδοσικός, προκύπτει ότι αρκούν 4 εκατομμύρια εμβόλια για να «θωρακιστούν» 4 εκατομμύρια Ελληνες, δηλαδή περί το 30% του πληθυσμού της χώρας. Τίθεται έτσι και για τη χώρα μας ζήτημα πλεονάσματος των εμβολίων. Στελέχη του υπουργείου Υγείας, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η παραγγελία έγινε με γνώμονα τη δημόσια υγεία των Ελλήνων και ότι δεν έχει επανεξεταστεί το θέμα του πλεονάσματος των εμβολίων. Επικαλούνται μάλιστα το γεγονός ότι τα εμβόλια τα οποία τώρα παραλαμβάνουμε έχουν δύο χρόνια «ζωής» αφού λήγουν το 2012, οπότε δεν αποκλείεται να διατηρηθούν στα «εθνικά» μας ψυγεία για παν ενδεχόμενο και μετά το πέρας αυτού του πανδημικού κύματος.

Earthtimes.org

Πρώτο Θέμα